Corneco B.V.

Corneco B.V. Rotterdamrotterdam overviewIk ben in 1974 begonnen bij Handel- en Industriele Maatschappij Corneco B.V.

Dit bedrijf werd in 1969 opgericht door Jacques Cornelisse, die daarvoor had gewerkt voor de Empain Groep in Frankrijk. We hebben 2 dochterondernemingen, één in Dortmund en één in Parijs.

Corneo B.V. wordt benoemd door Shell Internationale Petroleum Maatschappij als officieel inkoopagent in 1974, in die dagen een fenomeen. Uitbesteding van inkoop is een onbekend terrein en vereist een zeer goede samenwerking en wederzijds vertrouwen.

 

Corneco heeft drie activiteiten:

  • Inkoopagent voor Shell (Trading House)Shell
  • Vertegenwoordiging voor een Belgische filterdoekenfabrikant La Lainiere de Sclessin
  • Leverancier van grondstoffen voor de chemische industrie, actieve bleekaarde, perlite, bentoniet etc

Mijn werkzaamheden betroffen voornamelijk de inkopen voor Shell, zijnde reserve onderdelen bij leveranciers in Europe, welke naar de betreffende Shell vestiging werden verstuurd.

Tussen 1980 en 1984 heb ik voor een ander bedrijf gewerkt en werd ik daarna door de directeur van Corneco B.V. gevraagd om als senior inkoper te komen werken, gevolgd als adjunct directeur, verantwoordelijk voor personeelszaken, interne zaken en de automatisering. In 1986 en 1987 is het automatiseringsproject afgerond en krijgen we een database met meer dan 100.000 artikelen. In 1989, na het overlijden van de directeur, word ik mede-eigenaar van Corneco Holding B.V. en procuratiehouder van Corneco-Chemie GmbH en Corneco France S.A. Na 2 jaar besluiten we beide vennootschappen te liquideren.

Ons doel is inkoop activiteiten en verscheidene reizen naar oliemaatschappijen in Noord Afrika en het Midden Oosten volgen om meer diversiteit in de klanten portfolio te verkrijgen.

Tegelijkertijd werd ik gevraagd om lezingen te geven over uitbesteding van inkoop:

  • in 1990 in samenwerking met Shell Internationale Petroleum Maatschappij seminars gegevens inzake “procurement outsourcing to third parties” voor NEVI.
  • in 1991 een lezing gegeven voor het Instituut voor Commerciele en Strategische Beleidsvorming
  • in 1992 voor de Rotterdam School Of Management een gastcollege gegeven aan studenten van het European Institute of Purchasing Management

Inkoop wordt een belangrijk fenomeen, kosten-baten analyse is een standaard en onderzoek naar uitbesteding is dagelijkse praktijk.

In 1993 kunnen enkele nieuwe klanten binnen halen zoals Billiton Suriname, Elf Aquitaine, Total France en Kaiser Aluminium.

In 1994 neemt mijn compagnon de beslissing om weer terug te gaan naar Frankrijk en Corneco wordt verkocht.

delen met je netwerk?Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter